Τιμολόγιο

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά // @aggeliki.mk

“Πώς να αλλάξεις τον κόσμο” είναι ένα βιβλίο του David Bornstein για την επιτυχή κοινωνική καινοτομία και τη δύναμη των νέων ιδεών. Με κάθε βεβαιότητα μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να μην έχει προβληματιστεί, ή τουλάχιστον ονειρευτεί, να αλλάξει τον κόσμο. Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που με μια παρέα φίλων και συναδέλφων ξεκινούσαμε να κάνουμε ακριβώς αυτό. Ο Χαράλαμπος Κοντοπανάγος ήταν ένας από αυτούς, που σίγουρα θα μπορούσε να ταιριάξει στο προφίλ του συγκεκριμένου τύπου ανθρώπου στο οποίο θέλει να επιστήσει την προσοχή του ο Καναδός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Πολυτάλαντος και πολυπράγμων, ο Χαράλαμπος με σπουδές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Marketing, τη Μουσική και τον Κινηματογράφο, δεν παραλείπει ποτέ να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Τελευταία αφορμή είναι η συμμετοχή της ταινίας του, “Τιμολόγιο”, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στα Περβόλια της Λάρνακας, της οποίας υπογράφει τη σκηνοθεσία, το σενάριο αλλά και τη μουσική και την τελική επεξεργασία.

Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται σε έναν γραφίστα ο οποίος φθίνει οικονομικά και αναζητεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Ως “από μηχανής Θεός” τον πλησιάζει ένας σκοτεινός επιχειρηματίας και του προτείνει να κόψει κάποια εικονικά τιμολόγια και τότε τα οικονομικά διλήμματα αρχίζουν να γίνονται και προσωπικά. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, “η ταινία πραγματεύεται το ενδιάμεσο κενό που υπάρχει ανάμεσα στην τιμιότητα, την αξιοπρέπεια και τον ρεαλισμό, και αυτόν τον ενδιάμεσο χώρο που υπάρχει εκεί θα ήθελα να καταδείξω. Υπάρχουν στιγμές που για να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά σου κινδυνεύεις να πάψεις να είσαι τίμιος ή αντίθετα για να διατηρήσεις την τιμιότητά σου να πάψεις να είσαι αξιοπρεπής. Αυτό είναι το κεντρικό μας θέμα. Ένα διαχρονικό ερώτημα και για αυτό δεν έχει σχέση με την κρίση ή οτιδήποτε το παροδικό, ενώ ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ επίκαιρο. Φυσικά υπάρχουν και οι ανθρώπινες σχέσεις και το ποιος είναι ο καθένας και γιατί γίνονται όλα αυτά. Το πιο ουσιαστικό είναι πως η ιστορία αυτή δεν έχει να κάνει με το χρήμα. Ο ίδιος που προτείνει στον γραφίστα να κόψει τα εικονικά τιμολόγια του λέει ξεκάθαρα ότι το θέμα δεν είναι τα λεφτά”.

Τους βασικούς ρόλους στην ταινία έχουν ο Διονύσης Τσερεγκούνης, ο Γιάννης Τσορτέκης και η Ιωάννα Δελήπαλτα, ενώ έναν ρόλο έκπληξη έχει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαρινόπουλος. Ένας από τους φίλους με τους οποίους θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ο Διονύσης Τσερεγκούνης, ο βασικός πρωταγωνιστής, είναι γραφίστας και στην πραγματικότητα, και παρότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την υποκριτική, ταιριάζει τόσο καλά στον ρόλο που με το που τον βλέπεις καταλαβαίνεις τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο του ήρωα. Το “Τιμολόγιο” είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους αποκλειστικά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, την Αμαλιάδα. Χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς τη συμμετοχή κάποιας εταιρείας του χώρου, η όλη παραγωγή στήθηκε με τη συνεισφορά του εξοπλισμού και την εργασία φίλων και γνωστών. Το όλο εγχείρημα τέθηκε σε άλλη βάση όταν προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με την εμπειρία και τη συμμετοχή τους καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου όπως ο Γιώργος Παπανδρικόπουλος (διεύθυνση φωτογραφίας), η Λίνα Γιαννοπούλου (οργάνωση παραγωγής), ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Τσορτέκης και ο Γιώργος Περακάκης (Steadycam). Έτσι, το “Τιμολόγιο” είναι μια ταινία που ακόμα και η παραγωγή της αποτελεί μέρος του μηνύματος του σεναρίου, ακόμα και αν το κομμάτι αυτό της παραγωγής δεν γίνεται αντιληπτό στον θεατή αφού το αποτέλεσμα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε αρτιότητα από μια “κανονική” παραγωγή.

Η ταινία μετρά συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου ενώ απέσπασε το βραβείο κοινού στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λονδίνου το 2014. Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στα Περβόλια της Λάρνακας, το οποίο θα διαρκέσει από τις 2 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο site του φεστιβάλ: www.pervollywood.com.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τρεις εκθέσεις στο 3ο Graphic Stories Cyprus 2017

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk «Πιστεύω ότι μια έκθεση τέχνης μπορεί να ...

Reviews

Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @makad.cy Πλησιάζοντας στο τέλος μίας ακόμα χρονιάς οι περισσότεροι από εμάς ...

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ : Στο μέλλον η οπτική επικοινωνία δεν θα τυπώνεται, θα προβάλλεται

Συνέντευξη στην Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά Ο Περικλής Χριστοφορίδης, σχεδιαστής με πλούσια εμπειρία και πληθωρικό ...

Χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου λογότυπου

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά // @makad.cy Ένας σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, αρκετά συχνά στην καριέρα ...

Graphic Stories Cyprus 2018 #4

Το 4ο κατά σειρά Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, ανοίγει ...

My Akamas Mandala

Η Μελίσσα Έκκερς δεν είναι άγνωστη στο κυπριακό κοινό, καθώς από το 2004 ζει ...

X